Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet som har som mål å bedre kvaliteten på tjenestene ved at brukerne får reell innflytelse på valg og utforming av tjenestetilbudet. Brukermedvirkning innebærer at tjenestetilbudet så langt som mulig utformes i samarbeid med brukeren, og at det legges stor vekt på hva brukeren ønsker.
Barn og unges medvirkning kan bidra til betydelige og langsiktige fordeler for barn og samfunnet.
Barn og unges medvirkning på systemnivå
Prinsipper og råd: Barn og unges medvirkning, er en veileder om hvordan vi kan involvere barn og unge i medvirkningsprosesser. Målgruppen for veiledningen er ansatte i statsforvaltningen, fylkeskommuner og kommuner. Veilederen vektlegger hvordan vi som kommune kan tilnærme oss; konsultasjoner, samarbeid og partnerskap, initiert og styrt av barn og unge.
Barns rett til å bli hørt og at deres mening skal tillegges vekt, i overensstemmelse med deres alder og modenhet, er nedfelt i Grunnlovens § 104 og følger av Barnekonvensjonens artikkel 12. Barnekonvensjonen er innarbeidet i norsk lov gjennom menneskerettsloven, og den har en spesiell status ved at den går foran andre norske lover dersom de står mot hverandre. Offentlige myndigheter har dermed en plikt til å lytte til barn og til å vektlegge det barn formidler når beslutninger som berører dem skal fattes. Dette gjelder for enkeltbarn i enhver rettslig eller administrativ saksbehandling som angår barnet, og for grupper barn i forbindelse med forhold som berører dem generelt. Denne retten er universell og gjelder alle barn, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering, funksjonsevne, bosted eller foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon.
At barn og unge får gi utrykk for egne perspektiver, meninger og ideer kan bidra til et styrket kunnskapsgrunnlag og bedre vedtak for den enkelte, bedre og mer treffsikre tjenester, og politikkutforming som oppleves som relevant. Deres perspektiver, meninger og ideer kan også bidra til ansvarliggjøring av politikere, beslutningstagere, rettssystemet og tjenesteytere for ivaretagelse av barns individuelle og kollektive rettigheter. Det kan også bidra til å utfordre holdninger og praksiser som fører til vold, overgrep, og diskriminering.
Oppdal kommune har i ABSOLUTT utviklingsprogrammet valgt å fokusere på medvirkning barn og unge.
Oppdal kommune har til enhver tid politikere representert i skoleutvalg, og en representant fra tjenesteledelsen som skal ivareta barns interesser i plansaker, se oversikt.
Prinsipper for medvirkningsprosesser
Medvirkningsprosesser med barn og unge skal være:
Ungdomsrådet
Oppdal ungdomsråd skal være rådgivere for kommunestyret og utvalgene i saker som angår barn og unge. Barn og unge har viktig kunnskap om systemene de er i. Denne kunnskapen kan bidra til å gjøre systemene bedre og mer treffsikre. Rådet har på eget initiativ eller med innspill fra andre organer, mulighet for å arbeide med prosjekter/temaer som påvirker deres egen hverdag.
Les mer om barns rett til å delta og bli hørt.
Brukerundersøkelser
Trivselsundersøkelse gjennomføres hvert år 1-4 trinn.
Elevundersøkelse gjennomføres hvert år 5- 10 trinn.
Ungdata junior gjennomføres hvert tredje år.
Ungdata gjennomføres hvert tredje år.
Foreldreundersøkelse gjennomføres sporadisk i skolen, annen hvert år i barnehage.
Brukerundersøkelser i alle tjenester gjennomføres hvert andre år.